Πως να φτάσετε στο Βόλο

Το πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι αυτό της Νέας Αγχιάλου το οποίο βρίσκεται περίπου στα 20χμ νότιο- δυτικά του Βόλου. Αλλά , καθ’ ότι είναι στρατιωτικό αεροδρόμιο – λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες – με λίγες πτήσεις charter την εβδομάδα , από και προς τη Δυτική Ευρώπη ,συμπεριλαμβανόμενης της Αγγλίας. Κοιτάζοντας το χάρτη της Ελλάδος , παρατηρούμε πως το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι εξίσου κοντά στο Πήλιο. 

Υπάρχουν τακτικές (αλλά όχι καθημερινές ) πτήσεις, από και προς Αθήνα , όπως επίσης υπάρχουν απ’ ευθείας πτήσεις charter από και προς άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έπειτα υπάρχουν τα ακτοπλοϊκά δίκτυα που τελούν καθημερινά δρομολόγια από Βόλο –Σκιάθο και αντίστροφα , επίσης λειτουργούν και μικρότερα λιμάνια όπως αυτό του Τρικέρι και του Πλατανιά , στη νότια πλευρά του Πηλίου ( οι μεταφορές εκτελούνται με καΐκια). Επομένως η Σκιάθος δεν αποτελεί μια πρακτική λύση , εκτός και αν σκοπεύει κανείς να μείνει στο νησί.

Εάν δεν βρεθεί πτήση για Νέα Αγχίαλο , μια άλλη λύση είναι να φτάσετε διάμεσου Θεσσαλονίκης. Το αεροδρόμιο της , εκτελεί συχνές πτήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις , όπως , Άμστερνταμ , Βερολίνο , Βουκουρέστι , Ντουσελντολφ , Φρανκφούρτη , Λάρνακα , Λονδίνο , Μόναχο , Πράγα , Ρώμη , Στουτγάρδη κλπ. (Olympic Airways , Cronus , Aegean Airlines).Η λίστα δεν είναι πλήρης.
http://www.thessalonikiairport.com/


Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι σχετικά μικρό , επομένως οι αποσκευές δεν θα σας κουράσουν και είναι εύκολο να βρει κανείς το κατάλληλο προσωπικό αν π.χ ενδιαφέρεται για ενοικίαση αυτοκίνητου . Μια άλλη λύση για την μετακίνηση σας είναι με το αστικό λεωφορείο Ν °78 που τελεί συχνά δρομολόγια από το Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης προς το ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ της πόλης.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται 15 χμ νότιο-ανατολικά της πόλης και χάρις στον περιφερειακό , αποφεύγει κανείς το κέντρο.Απ’την άλλη μεριά της πόλης , οι οδικές σημάνσεις οδηγούν στον αυτοκινητόδρομο προς Κατερίνη- Λάρισα- Αθήνα και στο 40κοστο χλμ μετά τη Λάρισα , υπάρχει η ένδειξη προς Βόλο. Φτάνοντας στο Βελεστίνο αφήνουμε το δρόμο προς Αθήνα και κατευθυνόμαστε προς Βόλο.

Το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινητόδρομου είναι ευρύχωρο με 2-3 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Μερικά σημεία είναι υπό κατασκευή( η περιοχή γύρω από την Κατερίνη και στην κοιλάδα των Τεμπών , ανάμεσα απ’τον Πλαταμώνα και την Λάρισα ). Η όλη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μέχρι το κέντρο του Βόλου , διαρκεί 3-4 ώρες.

Άλλος τρόπος μετακίνησης είναι με το τρένο ή με το υπεραστικό λεωφορείο. Τέλος , υπάρχει και το νεόκτιστο αεροδρόμιο της Αθήνας , το Ελ.Βενιζελος (εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2001).Το αεροδρόμιο , έχει απ’ ευθείας πτήσεις για όλη την Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το αεροδρόμιο και τις πτήσεις , απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα 

www.aia.gr

Η διαδρομή από το αεροδρόμιο της Αθήνας προς Βόλο είναι περίπου μια ώρα παραπάνω από αυτή της Θεσσαλονίκης.

Πώς να φτάσετε από το Βόλο στο Παπανερό

Φτάνει κανείς μόνο οδικώς ,( με λεωφορείο , ταξί και φυσικά με το δικό σας μέσο ). Από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου παρόλα αυτά μπορείτε να πάρετε αστικό λεωφορείο (κοστίζει 3€) ή κάποιο ταξί για να μεταβείτε στα ΚΤΕΛ του Βόλου.

Για το λεωφορείο επικοινωνήστε με τα ΚΤΕΛ 
http://ktelvolou.gr/el/home/


Η ιστοσελίδα Μαγνησίας  δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τα δρομολόγια του Πηλίου. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι τα δρομολόγια Βόλος –Αγ. Ιωάννης είναι τακτικα.Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να καλυφτεί αυτή η διαδρομή παίρνοντας ταξί ( συμφέρει για παραπάνω από δυο άτομα).

Αν εισέρχεστε από το λιμάνι του Βόλου ή από το κέντρο , δυο είναι οι κύριοι δρόμοι που οδηγούν στο Πήλιο και στην παραλία Παπά Νερό. Και οι δυο διαδρομές διαρκούν 2 ώρες .Εξαρτάται από το πόσο εξοικειωμένος είναι κανείς στην οδήγηση σε ορεινές περιοχές , αναλόγως την κίνηση και τις απαραίτητες στάσεις , για να απολαύσετε την μαγευτική θέα και να την αποθανατίσετε στο φωτογραφικό σας φακό.

Ο πρώτος δρόμος , περνάει από βόρειο-ανατολική κατεύθυνση , διασχίζοντας την κεντρική οδό του Βόλου , ( Κ. Καρτάλη) ,τα προάστια του Άνω Βόλου και Ιωλκού , μέχρι Πορταριά. Αυτός ο δρόμος είναι ο κεντρικός άξονας του Πηλίου και φτάνει τα 1200 μ υψόμετρο στην περιοχή Χάνια. Αυτή η διαδρομή προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης του Βόλου και του Παγασητικού κόλπου που θα σας καταπλήξει. Μετά τα Χάνια , γνωστά για το χιονοδρομικό τους κέντρο , ο δρόμος κατεβαίνει γύρω στα 300-400 μ και συνεχίζει με νότιο-δυτική κατεύθυνση.

Όλα τα χωριά που βρέχονται από το Αιγαίο ( όπως το Χορευτό , Άγιος Ιωάννης , Νταμούχαρη , Τσαγκαράδα , Μυλοπόταμος , Λημνιώνας ) είναι προσβάσιμα από μικρότερους δρόμους που ενώνονται με τον κεντρικό οδικό άξονα. Για να φτάσει κανείς στην παραλία Παπά Νερό ακολουθεί τον κεντρικό δρόμο μέχρι το Μούρεσι και από εκεί ακολουθεί το δρόμο που κατεβαίνει προς Αγ. Ιωάννη και Νταμούχαρη. Το Παπά Νερό βρίσκεται ανάμεσα στα δυο αυτά χώρια.

Ο δεύτερος δρόμος , διασχίζει όλη την πόλη του Βόλου με νότιο-ανατολική κατεύθυνση , περνώντας από την οδό Ιάσονος και Πολυμερη και ακολουθεί την ακτογραμμή του Παγασητικού Kόλπου , περνώντας ανάμεσα στα χωριά της Αγρίας , Κάτω και Άνω Λεχώνια , Κάτω Γατζέα και Καλά Νερά. Μόλις προσπεράσουμε τα Καλά Νερά στρίβουμε αριστερά προς Μηλιές – Τσαγκαράδα. Αυτός ο δρόμος , επίσης ανεβαίνει το Πήλιο οδηγώντας στην πλευρά του Αιγαίου και δεν ανεβαίνει περισσότερο από 500-600 μ. Μετά την Τσαγκαράδα , παραμένοντας στον κεντρικό άξονα μέχρι το Μούρεσι , φτάνει κανείς στο ίδιο σημείο της πρώτης διαδρομής , στρίβει δηλαδή προς Αγ. Ιωάννη.

Πώς να φτάσει κανείς στο Παπανερό χωρίς να διασχίσει την πόλη του Βόλου

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει λόγος να αποφύγει κανείς την πόλη του Βόλου! Είναι μια σύγχρονη , πολυάσχολη και γοργά αναπτυσσόμενη ελληνική πόλη , χωρίς το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη μόλυνση της Αθήνας.

Είναι επίσης ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να βρει όλες τις ανέσεις και να προμηθευτεί ότι θεωρεί απαραίτητο , κάτι που δεν θα βρει στα μικρά χωριά του Πηλίου , όπως: τράπεζες , μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) , ταξιδιωτικά πρακτορεία , βιβλιοπωλεία , νοσοκομείο…και internet cafe!

Ωστόσο η Τσαγκαράδα διαθέτει μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) που βρίσκεται δίπλα απ’το ταχυδρομείο , στον κεντρικό δρόμο στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Αλλά , αν πραγματικά το επιθυμείτε ,ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει κανείς στο Πήλιο , χωρίς να περάσει απ’το Βόλο , είναι διαμέσω Σκιάθου , από εκεί οι μεταβάσεις γίνονται με καΐκι στα λιμανάκια του Τρίκερι , του Πλατανιά ή του Κατηγιώργη , στα νότια του Πηλίου. Από εκεί η μετακίνηση συνεχίζεται με το υπεραστικό λεωφορείο προς τη βόρεια πλευρά του Πηλίου.