Book Now
Rooms & Apartments
Tsangarada, Agios Ioannis - Papa Nero beach, Mouressi, Pilion (Pelion) 37012, Greece
Cell: +306972484809, Tel: +302426031624
MHTE: 0726K113K02735-0
Δήμος Μουρεσίου - Ζαγοράς
47 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βόλου, σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου, βρίσκεται η Ζαγορά. Το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου αποτελείται από τέσσερις συνοικίες: της Αγίας Παρασκευής ή Περαχώρας, της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου και της Σωτήρας.
Η Ζαγορά χτίστηκε γύρω από το ιστορικό Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που ιδρύθηκε το 1160, και έφτασε στο απόγειο της ακμής της τον 17-18 αιώνα.
Οι κάτοικοι της εποχής ασχολούνταν με τις Μαγνησία, Ζαγορά Κεντρική πλατείαμεταξοκαλλιέργειες και την παραγωγή υφασμάτων. Με ορμητήριο το γραφικό λιμανάκι στο Χορευτό, τα Ζαγοριανά καράβια διακινούσαν τα φημισμένα προϊόντα της περιοχής αναπτύσσοντας έτσι σημαντικά το θαλάσσιο εμπόριο και καθιερώνοντας την Ζαγορά σημαντικό εμπορικό αλλά και πνευματικό κέντρο της εποχής. Το πρώτο σχολείο της Ζαγοράς λειτούργησε στο Μοναστήρι του Σωτήρος κα ακολούθησε αυτό στον ʼγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αργότερα με την στήριξη του Ζαγοριανού Πατριάρχη Καλλίνικου του Γ, το σχολείο αυτό, γνωστό σήμερα σαν Ελληνομουσείο Ζαγοράς, αναβαθμίστηκε σε Ανώτερη Σχολή.

Εδώ φοίτησαν μεγάλες προσωπικότητες του Έθνους, μεταξύ των οποίων ο Εθνεγέρτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Ρήγας Βελεστινλής.
Σήμερα η βιβλιοθήκη του, διαθέτει περισσότερους από 18.000 τίτλους βιβλίων μεταξύ των οποίων σπάνια χειρόγραφα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ελληνομουσείο της Ζαγοράς, τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Κυριακής. Στην τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μπορείτε να δείτε το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον περίτεχνο άμβωνα, πραγματικά έργα τέχνης.
Μην παραλείψετε να αγοράσετε από τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, γλυκά κουταλιού και διάφορα εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι και με τις παραδοσιακές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.






Το γειτονικό Πουρί, που βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μ., ορεινό παραδοσιακό χωριό πνιγμένο σ’ ένα δάσος από καστανιές και μηλιές, το χωρίζει από τη Ζαγορά μια καταπράσινη ρεματιά και είναι το τελευταίο χωριό του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο. Στην παραθαλάσσια περιοχή του Πουρίου, πολύ πριν το 1423 που οι Τούρκοι κατέλαβαν το Πήλιο, κατοικούσαν κάποιες οικογένειες οι οποίες σιγά-σιγά ανέβηκαν ψηλότερα με αποτέλεσμα στα μέσα του 15ου αιώνα να συγκροτηθεί το πρώτο χωριό. Σιγά-σιγά το χωριό αυξήθηκε σε πληθυσμό και στο τέλος του 18ου αιώνα πολλές οικογένειες από τη Β. Ήπειρο εγκαταστάθηκαν εκεί. Το Πουρί σήμερα φημίζεται για τα κάστανα και τα μήλα του. Στη πλατεία του χωριού, γνωστή ως «Μπαλκόνι του Αιγαίου», ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το φαγητό του με θέα τη παραλία του Χορευτού κι αν είναι τυχερός και η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, το βλέμμα φτάνει μέχρι τη Χαλκιδική. 3χλμ από το Πουρί βρίσκεται η παραλία της Ελίτσας, η Ανάληψη και 8χλμ ο Οβριός. Ιδανικές ερημικές παραλίες για μπάνιο. Εδώ υπάρχει και η ψηλότερη κορυφή του Πηλίου, ο Πουριανός Σταυρός με υψόμετρο 1615 μ. Στα μισά περίπου της διαδρομής από τη Ζαγορά προς το Πουρί βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Παναγίας της Ράσοβας (13ος αι.) Επισκεφθείτε την Μακρυράχη και αγοράστε τα φημισμένα σε όλη την Ελλάδα λουλούδια του Πηλίου, γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, μηλίτσες. Η ονομασία του χωριού Μακρυράχη δόθηκε επειδή έχει κτισθεί πάνω σε μια μακριά ράχη που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Το πότε ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό αυτό, δεν είναι γνωστό, το βέβαιο πάντως είναι πως στη μοιρασμένη με το Ανήλιο παραλία του Μπάνικα, βρέθηκαν λείψανα αρχαίας ζωής. Στον ίδιο χώρο και στη κορυφή παρακείμενου παράκτιου λόφου υπάρχουν ακόμα πενιχρά λείψανα από μεσαιωνικό οχυρό που οι ντόπιοι το λένε Παλαιόκαστρο. Η Μακρυράχη έχει σήμερα και γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό με δραστηριότητα στον τομέα της καλλιέργειας και εμπορίας τοπικών προϊόντων(λουλουδιών, αρωματικών φυτών). 3χλμ από τη Μακρυράχη βρίσκονται οι ʼγιοι Σαράντα, η παραλία με τη χρυσή άμμο και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά όπου το πράσινο γίνεται ένα με το απέραντο γαλάζιο.

Το Χορευτό, παραθαλάσσιο θέρετρο, επίνειο της Ζαγοράς με καλή τουριστική υποδομή, πολλά καταλύμματα, ταβέρνες και μπαρ. Παραλία μεγάλης ομορφιάς 2.5χλμ όπου το πράσινο σμίγει με το γαλάζιο, χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Στο Χορευτό λειτουργεί Δημοτικό camping, απολαυστικός χώρος, απίστευτα δροσερός γεμάτος πλατάνια. Δίπλα στη μεγάλη παραλία, η παραλία της «Παρίσαινας»(6χλμ από τη Ζαγορά) για τους πιο «μοναχικούς». Ακολουθήστε το δρόμο προς την θάλασσα και θα σας οδηγήσει στην υπέροχη παραλία των Αγίων Σαράντα.



Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα δωμάτια, αναπαλαιωμένα αρχοντικά, εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια κλπ, θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.




Τσαγκαράδα, Μυλοπόταμος, Φακίστρα

Τσαγκαράδα, η "πράσινη θάλασσα", έδρα του Δήμου Μουρεσίου, με αξιόλογη ιστορία, τη συναντούμε μετά το Ξουρίχτι. Απλωμένη καταντικρύ στο Αιγαίο, σε τέσσερις αγιώνυμες συνοικίες (Αγίων Ταξιαρχών, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Στεφάνου και Αγίας Κυριακής), βουλιάζει μέσα στην οργιαστική βλάστηση ενός χώρου γεμάτου με αμέτρητες φυσικές ομορφιές και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σωστά οργανωμένα παραθεριστικά κέντρα του Πηλίου, με φανατικούς επισκέπτες. Διαθέτει λαμπρά ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, προσεγμένα εστιατόρια και ποικίλα άλλα κέντρα αναψυχής και καταστήματα. Προσφέρεται δε για υψηλής στάθμης τουρισμό.














Ο Επισκέπτης θα πρέπει να επισκεφτεί τις γραφικότατες βαθύσκιωτες πλατείες, με τις αξιόλογες ομώνυμες εκκλησίες - μνημεία, της Αγίας Κυριακής, των Αγίων Ταξιαρχών και της Αγίας Παρασκευής, στην τελευταία δεσπόζει ο χιλιόχρονος πλάτανος χαρακτηριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Ακολουθώντας τα "καλντερίμια", θα συναντήσει αρχοντικά, παλαιά παραδοσιακά κτίσματα και περίτεχνες πέτρινες βρύσες.
Στις μοναδικού κάλους παραλίες του Μυλοποτάμου - διάσημη διεθνώς - και της Φακίστρας, μπορεί ο επισκέπτης να χαρεί τα πεντακάθαρα νερά και το μοναδικό περιβάλλον. Μια αίσθηση, που θα μείνει αξέχαστη!



ʼϊ Γιάννης, ʼγιος Δημήτριος

Ένα γραφικό χωριό που εκτείνεται πάνω σε μια καταπράσινη ράχη που κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Τ όνομά του το πήρε από το παλιό μοναστήρι, που έδωσε τη θέση του στα νεότερα χρόνια στον σημερινό ομώνυμο, μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό του ναό. Σπαρμένα μέσα στο πράσινο, με αξιόλογες τοιχογραφίες και τέμπλα, τα ξωκλήσια του "Αι-Γιαννάκη", του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και του Σωτήρος με την ομώνυμη πλατεία. Το χωριό εξελίσσεται σε παραθεριστικό κέντρο, διαθέτοντας αξιόλογη τουριστική υποδομή που διαρκώς αναπτύσσεται. Ακολουθώντας ο επισκέπτης τα καλοσυντηρημένα λιθόχτιστα μονοπάτια φτάνει ως την παραλία του Αϊ-Γιάννη.






Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, πραγματικός... πρόδρομος του πηλιορείτικου τουρισμού, άλλοτε μικρό ψαροχώρι, εξελίχθηκε σ ένα ξακουστό θέρετρο, όντας σ ένα χώρο όπου αποθεώνεται η φυσική ομορφιά μέσα από τον εκπληκτικό συνδυασμό του βουνού με τη θάλασσα, σφύζει τα καλοκαίρια από επισκέπτες. Πρόκειται για θέρετρο με υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή, με παραδειγματική οργάνωση των μονάδων παροχής φιλοξενίας και των τουριστικών καταστημάτων, που καλύπτουν σε όλο της το μήκος μια πλευρά της παραλιακής οδού, δίπλα ακριβώς στην αλλού με βότσαλο και αλλού με άμμο παραλία-πλαζ, που εκτείνεται στα πόδια όλου του οικισμού.













Κισσός

Χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο από τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, μοναδικά γραφικό, βυθισμένο μέσα στην ήμερη και άγρια βλάστηση ενός πανέμορφου τοπίου, "κρυμμένο" απ τα μάτια των αμύητων. Τεκμήριο της παλιάς οικονομικής άνθησης του χωριού και ονομαστό αξιοθέατο, η τρισυπόστατη και τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στην εξίσου όμορφη πλατεία του χωριού. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα στο είδος της, εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου. Ριζικά ανακαινισμένα, η περίφημη αυτή εκκλησία, στολίστηκε στο β μισό του 18ου αιώνα και με το καλύτερο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Πήλιο. Διακοσμήθηκε επίσης με αγιογραφικές, ηθογραφικές παραστάσεις, καθώς και δροσερές τοπιογραφίες. Ο ναός της Αγίας Μαρίνας, στεγάζει σ ένα από τα παρεκκλήσια της και το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού, όπου κυρίως μπορεί να δει παλιές εικόνες και εκκλησιαστικά αρχειακά έγγραφα.










Ενδιαφέροντα, εξάλλου, εκκλησιαστικά μνημεία είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου που βρίσκεται ψηλότερα απ το χωριό και το Μαγνησία Χωριό Κισσόςλαϊκότροπο τέμπλο του παλιού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στη συνοικία της Μαυρούτσας. Ο επισκέπτης του Κισσού δεν μαγεύεται μόνο από τις ομορφιές του αλλά και από την άρτια παροχή υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων του χωριού.








Μούρεσι, Νταμούχαρη, Παπά Νερό

Το Μούρεσι, αραιοκατοικημένο και χωμένο μέσα στο πυκνό πράσινο, όμορφο και ιδιαίτερα προκομμένο χωριό, με μια θαυμάσια θέα τόσο προς το Αιγαίο όσο και προς τα γειτονικά του χωριά (Κισσό, ʼγιο Δημήτριο και ʼι-Γιάvvn), έχει πολλά να δείξει στον επισκέπτη του, ανάμεσα στα οποία τη θαυμάσια και σκιασμένη από τρεις γιγάντιες φλαμουριές πλατεία του με το μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας.
Ο επισκέπτης θα πρέπει ακόμη να επισκεφτεί, την Νταμούχαρη. Ιδιαίτερα γραφική και με μια άγρια ομορφιά η παραλία της Νταμούχαρης, κόβεται ουσιαστικά στα δύο από μια "γλώσσα-κάβο", που εισχωρεί στη θάλασσα. Στην Παλιά Νταμούχαρη, μια ωραία βοτσαλωτή παραλία και στην Καινούργια Νταμούχαρη, όπου και το φυσικό λιμανάκι - το μοναδικό στο Ανατολικό Πήλιο - ιστορική "σκάλα" της Μαγνησία Νταμούχαρηπεριοχής με μεγάλη εμποροναυτική κίνηση παλιά.

Μνημείο του τόπου το ερειπωμένο μεσαιωνικό Κάστρο πάνω στον κάβο και το παλιό, αξιόλογο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Μια από τις αξιόλογες παραλίες που θα πρέπει να επισκεφτεί κάποιος, είναι αυτή του "Παπά -Νερό". θεωρείται από πολλούς, μια από τις ομορφότερες, της Ελλάδος και όχι μόνο. Ο επισκέπτης θα βρει σωστή φιλοξενία στα καταλύματα, πικάντικες voστιμιές στα εστιατόρια και στα ταβερνάκια και πανέμορφα λουλούδια από τα φυτώρια της περιοχής.







Ανήλιο, Πλάκα

Το ένα χωριό - είσοδος στην περιοχή του Δήμου Μουρεσίου, για τον επισκέπτη που ακολουθεί τον ορεινό δρόμο μέσω Χανίων. Κρυμμένο πίσω απ τη ράχη του βουνού, το Ανήλιο, ονομάστηκε έτσι πιθανότατα "επειδή τον χειμώνα σχεδόν δεν το χτυπά ο ήλιος". Ο επισκέπτης εδώ θα πρέπει να επισκεφτεί, την μικρή γραφική πλατεία, στην οποία βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου, σπουδαίο εκκλησιαστικό μνημείο, μ ένα από τα καλύτερα μπαρόκ ξυλόγλυπτα τέμπλα του Πηλίου. Στην περιοχή άκμασαν επίσης αρκετά ονομαστά μοναστήρια όπως η Παναγία των Εισοδίων, ο ʼγιος Χαράλαμπος, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και η Αγία Τριάδα.

Κατά την τοπική παράδοση, στα χαμηλώματα του χωριού υπήρχε η αρχαία πόλη Αχίλλειο, που είχε ιδρυθεί από τον ίδιο τον ομηρικό Αχιλλέακαι ο Kέvταυρoς Χείρωνας, είχε το "κονάκι" του στη σπηλιά που υπάρχει στην αμμουδιά του Μπάνικα. Πανέμορφη παραλία με διάφανα κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση που φτάνει ως την άκρη της αμμουδιάς είναι αυτή της Πλάκας. Αξιοσημείωτη είναι κι εδώ, εκτός των τουριστικών υπηρεσιών και η παρέμβαση του τοπικού Γυναικείου τμήματος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, που προβάλλει τον τόπο μέσα από τα παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά και ποτά του.

Ξουρίχτι, Λημνιώνας

Το χωριό βρίσκεται σ ένα πράσινο πλάτωμα, από εδώ αρχίζει το φαράγγι της Κούτρας, το βαθύτερο του Πηλίου. Το άγριο τοπίο προκαλεί δέος, στον επισκέπτη. Ο δρόμος φιδοσέρνεται και απλώνεται σαν πέτρινο φρύδι μέχρι το Ξουρίχτι, το άλλο από τα χωριά - εισόδους, στον Δήμο Μουρεσίου.
Ο Λημνιώνας - η παραλία του Ξουριχτίου - είναι μια πανέμορφη φυσική και ήρεμη παραλία, που δεν έχει δεχτεί ακόμη δεχθεί τις οργανωμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Εδώ ο επισκέπτης, θα γευτεί σ όλο τους το μεγαλείο, την ομορφιά και την ηρεμία της φύσης και της θάλασσας.
Ο φιλότεχνος επισκέπτης του χωριού θα πρέπει να επισκεφτεί το γραφικό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, κτίσμα πιθανότατα του 17 ου αιώνα - που βέβαια ανακαινίστηκε με ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές αγιογραφίες και αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ο φυσιολάτρης πεζοπόρος, αξίζει να διασχίσει το παλιό γεφύρι, που ενώνει το Ξουρίχτι με την Τσαγκαράδα.

Πηγή: https://www.magnesia-tourism.gr



 


 
 
site created and hosted by